Vi har brug for Gud og religion mere end nogensinde før

Selvom moderne teknologi har gjort os blinde overfor nogle grundlæggende menneskelige begrænsninger, så vi betragter os selv som omnipotente, selvtilstrækkelige og eksisterende i kraft af os selv eller i besiddelse af ubegrænset magt, er vi i virkeligheden svage, sårbare, fattige og forladte. På trods af, at vi ikke kan skabe bare et blad eller en myg, eller bare et vandmolekyle, gør vor fortryllelse af moderne tekniks formularer det svært for os at indrømme dette. Vi synes tilfredse med at tilskrive alle naturfænomener, fra solopgang til solnedgang, bevægelser i atomerne, til nominelle naturkræfter, der fungerer uden vor indgriben. Endda vore legemer arbejder uafhængigt af os, for vi kan ikke afholde os fra at sove, at blive sultne eller tørstige eller dø i hænderne på et eller andet mikroskopisk væsen.

Vi er altid ledsaget af sorger, opstået af tidligere modgang og af bekymringer om fremtiden. Frygt, kærlighed og forventninger kan ikke adskilles fra vore liv, mens sådanne ting som ungdom og skønhed, som vi er så glade for, forlader os uden så meget som at sige "farvel". Vi er meget ængstelige og bliver uventet overvældede af ulykker, alderdom og døden. Talløse krav skal opfyldes, hvis vi vil holde os i live, alligevel har vi ikke kontrol over nogen af dem. Vi kan komme til skade, ulykker kan sætte en stopper for vor forhåbninger og sygdomme, og uforudsete hændelser truer konstant og spærrer os vejen til glæde. Vi udholder jordskælv, storme, oversvømmelser, brande og andre naturkatastrofer. Både den store variation af fænomener og vor opmærksomhed på vor egen skrøbelighed gør vor egen svaghed og hjælpeløshed helt tydelig.

På trods af vore påstande om at dominere over naturen og erobre rummet, har vi et endnu større behov for religion end vore forfædre nogensinde havde. Måske tilbeder vi ikke feticher ligesom vore forfædre gjorde, som træer, dyr, floder, ild, regn og himmellegemer; men ifølge Erich Fromm har millioner af os vore egne feticher: nationale helte, filmstjerner, politikere, sportsskikkelser, musikere og mange, mange andre.

Derudover er der millioner af os, der udøver moderne religioner som transcendental meditation, tydning af hænder, satanisme og åndedyrkelse i håb om at tilfredsstille det, der ikke kan tilfredsstilles af videnskabelige og teknologiske fremskridt. Andre søger tilfredsstillelse på stadier, natklubber, kasinoer, arbejde og fagforeninger. De omformer den slags steder til steder for tilbedelse, for de kan ikke undertrykke deres trang til at tilbede. De, som ikke tror på, og tilbeder, den Ene Gud, bliver slaver af talrige guddomme.
Read 1 times
In order to make a comment, please login or register
SIMILAR QUESTIONS